Вітаємо, Alexa [Bot]

Гута

Село Гута останній населений пункт, по дорозі в Ґорґани, скалисті Карпати, оточений з трьох боків горами. Саме тут обривається дорога. Далі - тільки ліс, і верхів'я вершин.

С. Гута знаходиться на відстані 35 км від районного центру смт. Богородчани, у верхній течії ріки Бистриці Солотвинської.

Назва села походить від місцевої назви плавильної печі. В таких "гутах" виплавляли скло або метал.

До приїзду, колишнього президента, Л. Кучми -  Гута була глухим, віддаленим селом. Тупіком в який впиралась гірська дорога. Далі Гути дороги не було.

Після побудови в 2001 році президентської резиденції "Синьогора", на базі колишнього санаторію, ситуація змінилась в кращу сторону. З'явився мобільний зв'язок. Загальна площа резиденції – 5 тисяч квадратних метрів. На території є 4-поверхова вілла, озеро, вертолітний майданчик, підвальні приміщення з басейном та джакузі, триповерхова бібліотека з галереями, гуцульський і мисливський будиночки. На одному із прилеглих схилів облаштували лижну трасу із підйомником.

В 2007 р. французький актор, Жерар Депардьє, приїздив в "Синьогору" святкувати Різдво, разом з В. Ющенком та його сімєю.

З Гути, чи вірніше, з Старої Гути починаються одно- чи багатоденні маршрути на полонини, перевали, стрімкі горганські вершини та хребти або такі  ж гірські села сусідніх районів Івано-Франківської та Закарпатської областей. Крім того, це місце для дуже тихого і спокійного відпочинку, місцеві ліси повні ягід та грибів, для зимового відпочинку в пансіонаті "Синьогора" є гірськолижний витяг.

Доїхати до села можна маршрутками з Івано-Франківська або автобусом з Богородчан. Розклади та маршрути руху досить часто змінюються, тому не рекомендується розраховувати на останні за розкладом — можуть не приїхати.

Пішохідні маршрути в околицях Гути проходять по дорогах, які прокладені по берегах річок Бистриці та по мірі набирання висоти переходять в гірські стежки. Саме ці, часом погано розчищені, як кажуть місцеві жителі "чипаші" виведуть на найвищі вершини Горган: Сивуля (1818,1836м), Ігровець (1804м), Висока (1803) та Середня (1638).

Окрім того цікавими для туристів можуть бути мальовничі урочища в околицях Гути: Олениця, Кінський Вогонь Переходи, Під Заплата, Межеріки та інші.

Найбільш популярним пішохідним маршрутом є сходження на вершини-близнюки Сивуля (1818) і Лопушна (1836), які є найвищими вершинами Горган. Ці, посивілі від часу вершини покриті кам’яними розсипами, які тягнуться стрімко на сотні метрів вниз та переходять у знищений лавинами та вітроломами ліс, неначе переносять у доісторичний період.

V-a

На основі інтернет джерел


Богородчанський район
 5 (Голосів: 1)

Повідомлення VitaK від Вів квітня 05, 2011 | Перегляди 4624