Welcome, Alexa [Bot]

Дністровський каньйон

 

Дністровський каньйон об’єднує в собі межі п’ятьох областей: Івано-Франківської, Вінницької, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької.
Загальна довжина його становить близько 250 км, що забезпечує місце серед найбільших каньйонів не лише України, але й Європи.
Сучасна назва Дністра веде свій початок з Київської Русі і означає “бистра вода”.
Від північних схилів Українських Карпат до сонячних берегів Чорного моря хвилястою 1362 кілометровою змійкою часом тихо, подекуди бурхливо несе свої води на південний схід друга по величині ріка України – Дністер, яка бере початок в Бескидах біля підніжжя гори Розлуч, що біля села Середа Львівської області на висоті 750 м.
Дністер, пройшовши немалими просторами і ввібравши приблизно 400 великих і маленьких річок, стає великою судноплавною рікою (загальна довжина ріки - 1362 км, площа водозабору - 72,1 тис. км2) і в Одеській області вливає свої води в Дністровський лиман.
У межах Івано-Франківської області довжина р. Дністер - 200 км.
Природа Дністровського каньйону своєрідна та неповторна. На його території близько 100 пам’яток живої і неживої природи світового значення, тут збереглися унікальні еталони відслонень гірських порід.
Гори підходять дуже близько до ріки, завдяки чому і утворюється каньйон. Потоки в деяких місцях зриваються з кручі просто в річку, даруючи живописні водоспади. Окремі частини скель нагадують швейцарський сир, весь в дірках від виходів печер і гротів. На берегах ріки і в навколишніх селах зустрічаються пам'ятники культури різних народів, що в давнину населяли долину Дністра (церкви, костели, монастирі, палаци, руїни замків і фортець). В долині ріки і в прибережних скелях немало печер, деякі з них служили монахам скельних монастирів для життя і відправи служб.
Каньйон, ліси, скелясті берега, водоспади, печери, пагорби. Все це в поєднанні створює незабутню, неповторну і притаманну тільки цій місцевості атмосферу, атмосферу незвичності, спокою і безкінечності.
 
На основі даних з інтернет джерел
V-a

Green Tourism
 4.33 (Votes: 3)

Post VitaK on Mon Aug 03, 2009 | Views 644