Вітаємо, Alexa [Bot]

Бьютіфул Карпати або Ігровець одного дня

Нещодавно у Горганах з'явився новий промаркований маршрут, що веде із Старої Гути на Ігровець через полонину Плаєк. Виникла ідея перевірити, наскільки реально здійснити прогулянку на вершину і назад, при цьому встигнувши на автобус. Експериментаторів троє - я і двоє моїх друзів.

Перший автобус на Стару Гуту стартує від Сільпо о 8:20, прибуває приблизно в 10:15. Останній автобус назад йде о 17:15. Отже, є рівно 7 годин часу. По приїзді у Гуту дивимося "бігборд" з маршрутами неподалік від автостанції: до повороту 30 хв, звідти до Плаєка 1,5 години, далі ще 2,5 години і вершина. Теоретично можливо встигнути, проте дуже часто вказані години не співпадають із дійсністю. Тож ми рушаємо - експеримент почався!

До повороту доходимо за 25 хвилин, але 5 з них витрачаємо на перекур, без якого хлопці йти далі відмовляються. Я за той час встигаю зробити пару фоток. Швидко рушаймо далі. Одразу за поворотом відкривається чудовий краєвид на Ігровець. Зупиняюся це зазнімкувати, розуміючи, що часу обмаль, але ніц не можу з собою поробити, бо краса неземна, як то кажуть. Далі приходиться майже бігти, бо хлопи набрали вже серйозний темп. Досить швидко маркування з дороги переходить у стежку лісом. До речі, у цьому місці варто уважно дивитися і шукати маркер, бо так і хочеться піти далі дорогою. Підйоми тут досить пологі, тому йдемо і спілкуємось на різні теми. 50 хвилин замість обіцяних 1,5 години і ми на Плаєку . Це втішає, тому дозволяємо собі зробити невеличкий привал і перекусити.

З Плаєка ми вийшли в 11:45. Спершу стежка йде через полонину трохи вниз, далі вгору лісовими траверсами, потім каміння і жереп. Десь тут маркування закінчується, і стежка в принципі теж закінчується. Проте відкривається чудовий краєвид на красуні Сивулі. Далі приходиться трохи пострибати по камінчиках. З правого боку на хребті знову починається стежка, але ми її не побачили, тому йшли просто верхами. Коли до вершини лишається 15-20 хвилин, то постає у повному обсязі так зване "футбольне поле" - відмінна риса Ігровця. Я не знаю, чи таке ще десь у Горганах зустрічається, але здається, що ні.

Отже, рівно о 14:00 ми на вершині. Десять хвилин на "пофографуватися і осягнути неймовірні краєвиди" і  скоро вниз. Здається, що 3 години цілком достатньо, але тут варто зауважити, що до початку лісу пересуватися швидко часто не виходить, оскільки треба стрибати по камінню або спускатися стежкою, нещодавно прорубаною у жерепі, де всюди з-під землі стирчить коріння. По дорозі робимо ще одну зупинку на "поїсти печенька". Це займає десь 15 хв. Таким чином, на Плаєку ми о 16:15. З кожною хвилиною йдемо все швидше, а потім просто біжимо униз. Бігти приходиться дуже стрімко. Сил на то не є, але дуже не хочеться запізнитися. Встигаємо в останній момент, бо водій вже як раз практично рушає. Застрибаємо у повний автобус. І тут настає щастя! Абсолютне і безмежне. Експеримент вдався!

P.S. Ми йшли з легкими рюкзаками, а темп в цілому був вище середнього. В іншому випадку є всі шанси не встигнути. Проте якщо приїхати у Гуту своїм транспортом, то цей маршрут дійсно можна зробити прогулянковим.


Карпати, Екстремальний туризм
 5 (Голосів: 4)

Повідомлення kate від Пон серпня 22, 2011 | Перегляди 1967

забіги на Ігровець то цікава штука :) Ми теж так бігли, але піднімались через полонину Середню і Високу. А Плаєк - казкове місце!
Додано rinskyj від  Сер серпня 24, 2011
Через Високу і Середню, то на два дні похід. Не уявляю, як це за 7 годин можна пробігти...Хоча там теж дуже класно!
Додано kate від  Сер серпня 24, 2011
Справді, туди варто іти на два дні. Але ми встигли за 7 годин і ще навіть трохи чекали на автобус, хоча значну частину спуску бігли.
Додано rinskyj від  П'ят серпня 26, 2011
та недомаркована стежка, хто не знає де її шукати, може принести комусь багато клопоту, а то й походи по жерепиній=)!
Додано Gulya від  Нед серпня 28, 2011
7.5 Годин - З Рущини в Гриньків :))
Додано Gulya від  Сер вересня 21, 2011