Приветствуем, Alexa [Bot]

Пнівський замок

Пнівський замок, споруджений у XVI столітті біля села Пнів, що за Надвірною. До появи Станіславської фортеці його вважали найсильнішою твердинею Прикарпатського краю. (стислий путівник)

Замок розташований у формі неправильного п’ятикутника. Товщина стін – півтори метри. Зі сходу фортецю оберігав глибокий рів, із заходу - схил плоскогір'я. На півночі і півдні замок оточувала рівнина. По кутам фортеці вмілими руками архітекторів і будівельників розмістились шість сторожових веж. Ворота розташовувалися в південній стіні, там же у цілях безпеки був споруджений перекидний міст. Отвори, по яких проходили ланцюги перекидного мосту, добре збереглися до наших днів. Замок справді був неприступний: високі та міцні стіни, глибокі рови та численні бійниці в стінах, правильно розташовані оборонні вежі та пильне око вартового не давали можливості взяти фортецю штурмом.

За поширеною версією, саме від цього замку почалося місто Надвірна. Однак, найймовірніше, місто розрослося від іншого, маловідомого замку, залишки якого збереглися у міському парку, біля відділення міліції. Від цієї оборонної споруди XVстоліття, що розміщувалася на невисокому пагорбі, залишилася вежа з підземеллями, частина стін та рельєф місцевості, підкріплений кам’яними підпірними стінами. Після зведення Пнівського замку вона використовувалась в адміністративних цілях: через недостатню укріпленість її неодноразово захоплювали ворожі війська.

Джерело: сайт Життя Українських Карпат


Надворнянский район, Замки
 5 (Голосов: 2)

Сообщение admin от Ср мар 17, 2010 | Просмотры 852