Я забув свій пароль

Музей Олекси Довбуша

Адреса: Івано-Франківська обл.

Косівський район

с. Космач

вул. О. Довбуша, 17



Телефон: +38 (03478) 5-76-17

 

Зимівка, у якій Олексу Довбуша спіткали шалена любов і фатальна куля, нині стоїть на подвір’ї Михайла Дідишина. Це — найголовніший експонат і заразом сховище музею.

Дзвінчукову зимівку Михайло Дідишин перевіз із Джугрина ще у 1970-х роках, вмовивши директора радгоспу збудувати столітній бабці, що в ній жила, нову більшу хату. Старенька бідкалась, що через вбивство Довбуша на її роду лежить прокляття — у трьох доньок не було дітей.

У хатці зберігається цівка тієї смертоносної для Довбуша рушниці; бартка з датою «1734», якою, як стверджує господар, Довбуш покарав скнаристих братів Мочарнаків з Микуличина; Довбушеві табівка, кресаня, сардак, дванадцять перстенів (на найдавнішому з яких викарбувана дата 1724 рік) та ще, певно, сотні ужиткових предметів, які використовувалися в гуцульському побуті XVIII–XIX століть...

На подвір’ї Дідишина стоїть власноруч витесаний пам’ятник Довбушу, відкриття якого відбулося 3 липня 1988 року, в рік тисячоліття хрещення Русі, при зібранні двох тисяч людей, у тому числі відомих національних діячів, а також кількох десятків «тайняків» з кагебе. Неподалік є ще кілька велетенських каменів з Чорногори, за кожним з яких своя історія...

Два роки тому музей було пограбовано, зловмисники не викриті по сьогодні. Невеличкий музей-кімната доходів не приносить, тому все доводиться сплачувати за добровільні пожертви туристів.

Джерело: Всеукраїнський туристичний журнал "Карпати"


Косівський район, Космач (с.), Музеї
 5 (Голосів: 1)

VitaK від Пон березня 29, 2010 | Перегляди 1028