Вітаємо, Alexa [Bot]
Дивіться також

Маріямпіль

У язичницькі часи поселення мало назви Боговид та Чортопіль. У XVII століття в Маріямполі була чудотворна ікона Богородиці, яка прославилась тим, що допомогла польському війську перемогти турків під Віднем у 1683 році. Для ікони збудували костел, прощі до неї сприяли розвитку Маріямполя. Ікона з 1945 року перебуває у Вроцлаві, однак її копія є у маринопільській церкві.

На горі над Дністром збереглися залишки замку XVII століття. Незважаючи на те, що гора височіє над Дністром на 70 метрів, у замку існував підземний хід, що вів під річкою до сусіднього Єзуполя. Цей підземний хід був завдовжки понад кілометр, ним користувалися люди донедавна для переходу через Дністер. Також у замку була чудова колекція середньовічної зброї, яку після Другої світової війни вивезли в Росію. Від замку зберігся парк з красивою алеєю. Привертає увагу старовинний дуб, під яким, згідно з табличкою, у 1920 році відпочивав Симон Петлюра.

У селі є монастир XVIII століття, де зараз розміщена жіноча колонія.

Біля Маріямполя можна відвідати село Зелене Устя. До цього села, яке розміщується в долині Дністра, можна потрапити як із дороги на Бучач, так і з самого Маріямполя. Причому грунтова дорога з Маріямполя у значно кращому стані, аніж з бучацької траси. У Зеленому Усті стоїть католицький костел XVIII століття, який дійшов до нас в ідеальному стані. Збереглася дзвіниця зі сходами в товщі стіни, фасад храму прикрашений численними скульптурами та різнокольоровими рельєфами, будівлі оточені високим муром із кованою брамою.


Галицький район, Маріямпіль (с.)
 0 (Голосів: 0)

Повідомлення admin від Сер січня 20, 2010 | Перегляди 601