Вітаємо, Alexa [Bot]

Івано-Франківськ місто затишку

У світі є багато прекрасних куточків, куди манить жага мандрівника і нових вражень, стільки міст і містечок незворушно посміхаються світлинами друзів, додаючи бажання пакувати чемодани, придбати квиточок і поїхати споглядати на старі споруди, парки, церкви, десь в незнайомому скверику жувати смачну ватрушку, або смакувати в кавярні кавовий напиток, і все здається не таке, як звиклось, смачнішим, екзотичнішим...

Але, куди б не завезли локомотиви чи водії автобусів: в старовинний Львів, незворушну Варшаву, чи автентичний Краків, - в думці спливає порівняння з рідним містом, таким компактним, затишним, з тихими просторими вуличками, без гамірних проспектів і шаленої кількості автівок на дорогах, без тисняви в метро і черг на маршрутки, містом, яке нікого не залишає байдужим, де всі всіх знають.

Івано-Франківськ - домашнє місто, місто асоціацій.

Офіційно днем народження  Івано-Франківська вважається 7 травня 1662 р., стара назва - Станіславів.

Станіславів починався з Ринкової площі і ратуші, які у видозміненому стані збереглись донині. Центр прикрашають старі будинки, кожен з яких колись був для когось фортецею. Звісно, їх зараз не впізнати: усучаснені, перефарбовані в різні відтінки... Але, переглядаючи старі фотокартки, можна перенестись в епоху ренесансу та аристократів, від них віє романтикою минулих часів.

При великому бажанні Франківськ можна обійти за день, але це зовсім не применшує його краси і унікальності, швидше навпаки... Можна без поспіху оглянути всі визначні місця, або ж просто прогулятись Стометрівкою (вул. Незалежності) - чи не єдиною в Україні вулицею призначеною для пішоходів і романтичних прогулянок, починаючи від "співаючого" фонтану, площі з голубами, кованої гойдалки з безліччю замкнених колодочок і стрічечок, кованого дерева, минаючи кумедного дядька і чуючи навздогін його коронне "...пані, пані, дайте пару копійочок...", присісти на численних лавочках або ж в одному з розміщених тут кафе.

Івано-Франківськ - місто історії, культури і диваків, прогулюючись вулицями цілком можна зустріти Юрія Андруховича, Тараса Прохаська.

Усе розміщене настільки компактно, що важко заблукати, а якщо кудись не туди звернути, мешканці радо і емоційно пояснять потрібний напрямок.

В Івано-Франківську люблять вбудовувати, добудовувати, забудовувати, прибудовувати і перебудовувати. Можливо саме тому поряд із невеличкими будиночками з титанами виростають сучасні вітражні офісні багатоповерхівки.

Для бажаючих відчути мінімалізм міста варто тільки звернути з центральних вулиць і казкова атмосфера гарантована.

Івано-Франківськ - місто де відчуваєш себе вільно і умиротворено

V-a


Івано-Франківськ
 5 (Голосів: 4)

Повідомлення VitaK від Чет жовтня 28, 2010 | Перегляди 6172

Івано-Франківськ - це справді унікальне місто. У ньому дивним чином поєднується історія і сучасність, мистецтво і буденність. Нашим містом захоплюються і його мешканці, і гості.
Додано Olga_M від  Чет жовтня 28, 2010