Welcome, Alexa [Bot]

Геологічний путівник по Івано-Франківській області

Відпочинок........... відпочинок............. відпочинок.............

Кожен з нас має різні способи відпочити, один з моїх улюблених - туризм. Навчаючись, працюючи в університеті нафти і газу я зрозумів одне, найбільш туристичні спеціальності це - екологи, геологи, геофізики, геодезисти.

І от, друзі з кафедри геології та розвідки нафтових та газових родовищ видали довідник-путівник по Івано-Франківській області.

КРАСА КАМЕНЮ АБО ІВАНО-ФРАНКІВЩИНА КЛИЧЕ В ГЕОЛОГІЧНІ МАНДРИ

Добре відомо, що Івано-Франківщина – прекрасний квітучий куточок України. Чудові і високі гірські хребти, вкриті лісами та полонинами з найвищою вершиною Говерлою, шумом гірських річок з кришталевою чистою водою, повітрям, наповненим запахами квітів і смерек, велич красеня Дністра, народні художні промисли, дзвінка пісня, витвори рук людських, своєрідна гуцульська архітектура, привітні жителі – все це вабить величезну кількість туристів (мандрівників) з усіх куточків нашої країни та з-за кордону.

“Далі, далі від душного міста

Серце прагне буять на просторі!”

Ці слова геніальної поетеси Лесі Українки можна було б сміливо прийняти за гасло сучасних туристів та взагалі жителів міст і сіл, які свій відпочинок проводять на свіжому повітрі серед неповторної природи, щоб з новою силою і наснагою продовжувати плідно працювати, вчитись і творити.

Але не всім відомо, що Прикарпаття є одним з найбагатших регіонів України за різноманітністю геологічної будови. Інтенсивні неотектонічні прояви та розвиток екзогенних руйнівних процесів зумовили унікальні особливості рельєфу Карпат і Передкарпаття, створили надзвичайно гарні екзотичні форми, зробили цей край неповторним. Тут на денну поверхню виходять: протерозойсько-нижньопалеозойські та мезозойські кристалічні породи, осадові силурійські морські та девонські континентальні відклади, мезозойські осадові відклади мілководних морів, повний розріз флішових крейдових і палеогенових відкладів Карпат, неогенові моласові та соленосні відклади передгірських басейнів.

Розуміння природи, крім збагачення людини, викликає і свідоме ставлення до неї, до збереження довкілля від забруднення, знищення, що так важливо в наш час науково-технічного прогресу.

Щороку значна кількість туристів мандрує територією Івано-Франківщини. Не один з них задає собі запитання: які сили спричинили виникнення гірської споруди Карпат, Дністровського каньйону та інших див неживої природи? Скільки часу було потрібно на створення усього цього?

Кожному цікаво дізнатися, що, наприклад, на місці його улюбленого відпочинку десь 100 мільйонів років тому синіми хвилями вигравало море.

Відповіді на ці та інші запитання можна знайти у “Геологічному путівнику по Івано-Франківській області”. А мандрівники, чи туристи (кому як подобається), користуючись цим описом, можуть самі переконатись у справедливості викладеного або навіть створити свої власні гіпотези про виникнення побаченого.

Путівник розрахований на широке коло читачів, що цікавляться геологією. Це передусім туристи, що відвідують наш край, учителі та провідники молодіжних організацій, які проводять мандрівки з краєзнавства, а також студенти-геологи, геофізики і географи та учнівська молодь. Путівник зможуть використовувати і професійні геологи при проведенні своїх досліджень.

“Геологічний путівник по Івано-Франківській області” є унікальним виданням, щедроілюстрований повноколірними картами та фотографіями, які відображають багатство природи нашого краю, і спрямований на розвиток пішого, велосипедного та автомобільного туризму, та започатковує новий вид туризму – геологічний, який досить поширений у Європі.

Цей путівник є першим популярним описом геологічної будови Івано-Франківщини, де можна знайти літологічний склад порід, їх віковий поділ, умови сучасного залягання, історію геологічного розвитку, різноманітність корисних копалин та історію використання природних багатств Івано-Франківщини, ілюстрації викопної мікро- та макрофауни і флори, опис рекомендованих геолого-туристичних мандрівок (маршрутів).

“Геологічний путівник по Івано-Франківській області” викладений на 239 сторінках і містить понад 300 кольорових ілюстрацій.

Описані мандрівки охоплюють більшість як гірських, так і рівнинних районів області. У кожній мандрівці детально вказано маршрут та що цікавого у подорожі можна побачити. До кожної мандрівки додаються топографічна та геологічна карти з нанесенням рекомендованих маршрутів. Маршрути заплановані так, щоб побачити все різноманіття геологічної будови області.

Кишеньковий Ґід (мал. 1) українською, англійською, французькою та німецькою мовами подає виклад можливих геологічних мандрівок, де вказано як доїхати або дійти, куди йти і що побачимо. Він є стислим додатком “Геологічного путівника по Івано-Франківській області”, хоча може використовуватись і самостійно.

Видання може бути використане як для пропагування та організації туризму, так і для підготовки працівників туристичної галузі України, студентів вказаного профілю, учнів і вчителів шкіл.


Geological Tourism
 3.67 (Votes: 3)

Post yatsyshyn on Fri Jan 21, 2011 | Views 180

Давно чекав на таку книгу. Де її можна придбати?
Added rinskyj on Fri Jan 21, 2011
путівник
за придбанням звертайтесь:
Хомин Володимир Романович, Кафедра геології та розвідки нафтових і газових родовищ ІФНТУНГ, кабінет 5320 (5 корпус 3 поверх 20 кімната), Карпатська, 15, м. Івано-Франківськ
Added yatsyshyn on Tue Jan 25, 2011