Вітаємо, Alexa [Bot]

Богородчани

 

У Богородчанах зберігся комплекс домініканського монастиря, побудованого у 1742 – 1762 роках, що складається з костелу, келій та муру із брамою. На місці костелу з 1691 року існував дерев’яний храм, у якому містився чудотворний образ Богородиці, котрий згодом перенесли до мурованого костелу. На території монастиря у ХVIII – XIX століттях знаходилася загально парафіяльна школа.
До нашого часу збереглася південно – західна в’їзна брама. За лихоліття Першої Світової війни костел був значно пошкоджений, відреставрований у 1930 році, коли й набув сучасного вигляду.
Самі Богородчани відомі з 1441 року, тоді вони були власністю Яна Бучацького, згодом містечко перейшло під владу Потоцьких. Зараз це селище міського типу з населенням майже вісім тисяч мешканців. Відстань від Івано – Франківська становить 18 кілометрів і завдяки прямій і рівній дорозі долається за кілька хвилин.
Біля Богородчан, у селі Саджава, можна відвідати музей етнографії і побуту, де зібрано понад 3 тисячі експонатів.
За Богородчанами, у селі Підгір’я, стоїть церква Різдва Христового із дзвіницею 1832 року побудови.
У селі Розсільна збереглися покинута солеварня ХІХ століття, церква апостолів Петра і Павла, споруджена без жодного цвяха (кінець ХІХ століття) та вишукана церква Архистратига Михаїла, збудована чеськими майстрами у 1848 році.

Богородчани (смт.), Богородчанський район
 0 (Голосів: 0)

Повідомлення admin від Чет серпня 21, 2008 | Перегляди 1852