Вітаємо, Alexa [Bot]
Дивіться також

Ангелівська доменна піч

Урочище Ангелів, Рожнятівський район

На території Прикарпаття було чимало металургійних заводів та доменних печей. З плином часу переважна їх більшість зникла безслідно і лише від деяких залишились руїни.

В 1969 році в Рожнятівському районі (між селами Ясень та Гриньків) було виявлено історичну пам'ятку - доменну піч, руїни якої збереглися до наших днів, німий свідок історії чорної металургії в Карпатах. Засновником Ангелівської домни, заводу і селища був галицький митрополит Антоній Ангелович, звідси і походить назва поселення «Ангелів».

Висока кам'яна споруда розташована за 150 метрів від річки Лімниці. Всередині домна викладена обтесаним камінням, висота якого 1,5 м, ширина - З м.

В минулому підприємство мало високу піч, що збереглася донині, 12 шахт, дві гамарні - так тоді називали фабрики, де переробляють залізо і очищають його за допомогою вогню. А ще кузню - для виробництва цвяхів.

Історики стверджують, на початку ХІХ століття Галичина виплавляла більше заліза, ніж Португалія. Проте Ангелівська гута діяла всього шість років.

Ангелівська Домниця - єдина в Україні пам’ятка старовинної культури національного значення, та єдина давня пам'ятка виробництва заліза в Україні.

В 2011 волонтери із фундації «Карпатські стежки» та «Осмолодське лісове господарство» впорядкували та реконструювали Ангелівську доменну піч.

V-a


Рожнятівський район, Урочища
 0 (Голосів: 0)

Повідомлення VitaK від Сер травня 16, 2012 | Перегляди 493