Приветствуем, Alexa [Bot]

Женецький водоспад (Водоспад Гук)

 

Женецький водоспад розташований на потоці Женець біля сіл Микуличин і Татарів (Яремчанського повіту, Івано-Франківська область) на відстані приблизно 5 км від траси, 9 км від станції Татарів і 10 км від станції Микуличин.

Еколого-пізнавальна стежка "Женець - Гук" пролягає по основній дорозі лісогосподарського і протипожежного значення, уздовж ріки Женець. Довжина маршруту - 4800 м. Починається маршрут біля Женецького лісництва на висоті 800м над рівнем моря. У цьому місці розходяться два туристичних маршрути: "Женец - Хом'як" і "Женець - Явірник". Неподалік є два джерела з чистою холодною водою й альтанка, з якої відкривається панорама на села Микуличин і Підліснив. На відстані 200 м від маршруту з лівого боку знаходиться ставок, а з правої сторони, за містком, розташована зона відпочинку "Женець". На річці Женець є невеликий водоспад висотою 1,5 м. За ним, на березі - мальовнича опушка, де можна відпочити (називають її "Жидівське поле"). Тут панує типова флора гірських лугів. Серед зеленого килима яскравими плямами виділяються волошка карпатський, арніка гірська, ятришник плямистий. На шляху до водоспаду можна зустрітись з лисицею, білкою карпатською. Серед плазуючих зустрічається гадюка звичайна, а з земноводних - саламандра плямиста. За перехідним містком видніються дві садиби місцевих жителів. Поруч - метеопост Женецького лісництва. Лісова дорога закінчується, і по стежині до кінцевого пункту маршруту - водоспаду - залишилося 30 м. За давніх часів Женецький пролісок служив притулком для тамтешніх горянок, що тікали від завойовників, звідси і відбувається його назва. Тепер цей оазис зі стрімкими скелями, що ізвивається потоком між ялин і водоспадом на ім`я Женецький.

Водоспад Женецький Гук знаходиться на висоті 900 м над рівнем моря, утворився у післявоєнні роки в результаті повені. Вода вільно падає з гори з висоти 15 м. Місцеві жителі назвали водоспад Гук через шум, гул, що доноситься від нього. Завдяки постійному зволоженню і бризам водоспаду, рослинність тут буйна і різноманітна. Широкі округлі листки розкинула кремена біла. Біля води можна побачити незабудку болотну, смолку білу, гравілат міський, герань Робертова і білозір болотний. Маршрут маркований: горизонтальні смуги білого кольору, у центрі - блакитна смуга.


Водопады, Яремче
 5 (Голосов: 3)

Сообщение dimko от Вт мар 09, 2010 | Просмотры 672

Додаткова інформація
Довелось і мені побувати на цьому водоспаді. Перше враження, це простота маршруту і потік туристів. Не знаю як зимою, але у сонячний літній день, подорож до водоспаду нагадує прогулянку парком, багато машин і людей (туристами їх важко назвати, бо форма одягу і взуття зовсім не для гірських походів). Від лісництва 3 км. дороги це хороший асфальт, а потім ще 2 км досить пристойна грунтівка, машиною можна заїхати майже під самий водоспад, але якщо у машини низька посадка, то краще залишити її хоча б за 1 км. Ще один недолік для машин, це вузьки дороги і мало місць для розвороту, тому лишайте машину і пішки. Не бійтесь крутих підйомів, їх там не має, звичайно, якщо не надумаєте піднятись на Хом'як, і не бійтесь заблукати, там стільки народу (вихідний, сонячний літній день), що навіть якщо б і хотів десь усамотнитись, то це зробити важкувато.
Рекомендую взяти плавки (купальники), дуже хороша нагода охолодитись і заодно похизуватись перед туристами.
Добавлено sfitsak от Ср авг 25, 2010
Красотааааааааа
Водоспад дуже красивий і маршрут справді не складний, у літній сонячний день мабуть справді ідеальний для прогулянки, а от восени, після дощу - болото, слизько, тому требв бути уважним, щоб не послизнутись. Але навіть у таку холодну і не дуже приємну погоду людей дуже багато, приїжджають цілі групи автобусами і на вузьких стежках іноді навіть важко розминутись!
Добавлено Olga_M от Пн окт 04, 2010