Вітаємо, Alexa [Bot]

Вишнівецький палац

 Вишнівецький палац – архітектурна пам'ятка XVIII століття, загальнодержавного значення у смт. Вишнівець Збаразького району Тернопільської області. Колишня резиденція останнього представника князівського роду Вишневецьких - Михайла-Сервація, а після його смерті у 1744 році – князів Мнішеків.

Палац розташований на місці оборонного замку 1395 року, який перебудував і укріпив у 1640 році Ярема Вишневецький. Після руйнування замку у другій половині XVII століття, фортифікаційні елементи відновлено у 1705 році. У 1730-х роках М.-С. Вишневецький  збудував за проектом архітектора Я. Бланже палац, який наприкінці століття реконструйовано.
Паралельно до головної забудови закладено парк. Площа — 8 га.Початкова площа Вишнівецького парку становила 219 га.За французьким проектом сад бароко мав знаходитися збоку від палацу та парадного двору. В останній чверті 18 ст. сад бароко було знищено. Його перепланували на пейзажний за проектом ландшафтного архітектора Діонісія Міклера.
 
Оноре де Бальзак, який відвідав Вишнівець у 1848 році, назвав палац і парк «малим Версалем».
 
Під час Першої світової війни палац було пошкоджено. Відбудований у 1920-х роках архітектором Владиславом Городецьким. Навесні 1944 року під час бойових дій палац зазнав значних руйнувань. У 1950-х роках був відремонтований, однак первісний вигляд, зокрема внутрішнє убранство, не відновлено.
 
Біля підніжжя Замкової гори є церква святого Вознесіння – колишня замкова церква 16 ст.
Частково збереглася цегляна загорожа та ворота у вигляді античної арки.
 
Вишнівецький парк мав за першооснову природний ліс, де росли дерева здебільшого місцевих видів: сосни, ялини, дуби, клени, липи. Нині в парку ростуть близько 370 вікових дерев 17 видів.
 
У Вишнівецькому палаці відкриють музей і майстерню всесвітньо відомого художника Івана Марчука. Про це повідомив гендиректор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура. За його словами, під музей та майстерню віддадуть дзеркальний зал палацу. Це найбільша зала, площею 900 квадратних метрів. Крім того планують облаштувати кімнату для проживання митця та спілкування з учнями.
 
Реставрувати Вишнівецький палац почали 5 років тому. Наприкінці осені у палаці планують провести благодійний бал. Отримані гроші підуть на реставрацію палацу.
 
Іван Марчук народився у селі Москалівка Лановецького району Тернопільщини, за 15 км. від Вишнівця. Першу музей-кімнату художнику відкрили у його рідному селі 20 квітня цього року.
 
Іван Марчук – український художник зі світовою славою. Він винахідник кількох стилів і технік. Британці офіційно зачислили його до геніїв. Його роботи різних років не схожі одна на одну.

З 27 жовтня до 25 листопада у Івано-Франківському краєзнавчому музеї пройде виставка абстрактного циклу робіт Івана Марчука «Погляд у безмежність».

 

за матеріалами Вікіпедії та Газети.ua


Замки, Тернопільщина
 0 (Голосів: 0)

Повідомлення Olga_M від Сер жовтня 27, 2010 | Перегляди 1325

Ці фотки були зроюлені в 2008р.Зараз там цікавіше))
Додано Peps від  Чет листопада 25, 2010
Був там восени минулого року... Суттєвих відмінностей між фото і тим, що там побачив, не помітив :-)
Додано Tarik від  Вів квітня 05, 2011