Вітаємо, Alexa [Bot]

Верховина

смт. Верховина (до 1963 р. - Жаб`є) - 125 км. від м. Івано-Франківськ і 31 км. від залізничної станції Ворохта.
Селище розташоване в гірській частині Карпат східніше від Чорногорського хребта. Його природний ландшафт різноманітний. Центр знаходиться на висоті 620 м над рівнем моря. Відпочинок у Верховині відкриває ряд вершин і хребтів, які в своєму комплексі створюють своєрідну місцеву екзотику.
Це, зокрема, гори Пушкар - 816 м, Магура - 1118 м, Синиці - 1186 м і Біла Кобила -1477 м, які є улюбленими місцями відвідин туристами.
Пушкар і Магура в літньо-осінній період багаті різними видами грибів, Синиці і Біла Кобила - дикорослими ягодами. Крім того, гора Синиці цікава, так званими, Довбушевими коморами, маршрут веде до гори, яку гуцули називають Довбушанкою і кажуть що там є хвіртка на той світ. На хребті розташований своєрідний скельний коридор (каньйон) – геологічна пам’ятка природи місцевого значення, печери-підземелля,  великі кам’яні глиби і скелі – продукт вивітрювання ямнецьких пісковиків. Це пам’ятка не тільки природи, а також історії, пов’язана з легендарним Олексою Довбушем, в загонах якого були селяни з Жаб`єго. Існує немало легенд про переховування тут Довбуша, опришків і їх скарбів.
Що стосується різноманітності висоти гір і рівня складності туристичних маршрутів, то Пушкар - найбільш низька по висоті гора і маршрут сходження на неї найбільш легкий. За Пушкарем по висоті і складності маршруту йде Магура, Синиці, Біла Кобила.
Це дуже зручно в організації проведення турпоходів, вибираючи шляхи від меншої складності до більшої. Наприклад, з Верховини до Буркутських джерел, Верховина – полонина Смотрич, Верховина – Писаний камінь та ін.

Верховина (смт.)
 0 (Голосів: 0)

Повідомлення admin від П'ят вересня 05, 2008 | Перегляди 377

Треба трохи поправити
Гори Гармаш в Верховині ніколи не було. Ви може маєте на увазі Пушкар? Але його висота не 812, а 816 метрів. Мазурка то танець такий, а гора називається Магурка і висота її 1024 метри. А гора висотою 1186 м. називається не Синиця, а Синиці. І бував там не Олексій Довбуш, а Олекса Довбуш. І висота Білої Кобили не правильна. Правильна 1477 м. Відстань від нас до Івано-Франківська не 150, а 125 км.
А гірської долини Смотрич взагалі в природі не існує. Є з такою назвою річка в Хмельницькій області та гора і полонина в Верховинському районі. Ви що маєте на увазі?
Додано Василь Кобилюк від  Вів листопада 30, 2010
Дякуємо за Ваш коментар.
Стаття обов'язково буде відредагована.
Додано VitaK від  Сер грудня 01, 2010