Вітаємо, Alexa [Bot]
Дивіться також

Страви на Святий Вечір

Святий Вечір — Святвечір — Багатий Вечір — Багата Кутя — Вілія — одне з найурочистіших християнських свят. Його відзначають напередодні Різдва, 6 січня (за григоріанським календарем святкується 24 грудня).

Кожна християнська родина збирається за столом до Святої вечері, а господиня дому готує 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів Ісуса Христа. 

По кутках столу в багатьох українських сім’ях ставлять часник, посередині - обкладений сіном глиняний глечик з кутею, дідух (сніп із колосків жита або пшениці, зібраних у кінці жнив), свячену сіль та свічку.

Першою куштують кутю. Потім їдять усе інше, запиваючи узваром.

11 страв мають бути пісні: без м'яса, молока, яєць та жиру. Тільки на олії. Так, на Різдво крутять голубці з пшоном, готують заливну рибу, вінегрет, корейську моркву, салат із квашеної чи свіжої капусти, тушкують капусту з грибами, варять картоплю або кашу, квасолю, ліплять вареники з капустою, грибами, картоплею, вишнею, маком та грушками, готують грибну і рибну юшку, смажать гриби з цибулею.

В кожному регіоні є свої смакові особливості і традиції для приготування Святої вечері.

12 страв на Святвечір: 

1. Кутя

2. Узвар

3. Горох

4. Капусняк

5. Тушкована капуста з грибами

6. Вареники

7. Пампушки

8. Борщ з вушками

9. Грибна юшка

10. Оселедець

11. Голубці

12. Риба

Вечеряти родина сідає, коли на небі сходить перша зірка. Вечеря починається з молитви, а першу ложку куті смакує господар дому.

А наступного дня є Різдво Христове, вранці всі йдуть до церкви, а ввечері вже можна колядувати.

Кулінарні особливості регіонів:

· На Буковині у кутю додають халву.

· На Галичині кутю варять густу, як каша, і щедро заправляють горіхами та маком.

· На Волині кутю подають і густу (без узвару), і рідку. На різдвяний стіл подають борщ із грибами, картоплю в "мундирах".

· На Луганщині кутю зазвичай варять із рису і печуть багато пирогів із різними начинками.

· На Івано-Франківщині до пісного борщу з грибами готують "краплики" – вареники з дрібно порізаним оселедцем, заправлені смаженою на олії цибулею. Обов'язково роблять пісні голубці з рисом, гречкою і грибами та грибну підливу.

· На Закарпатті смажать пісні деруни (без яйця), готують "галамбець" – ковбаски з кукурудзяної каші з засмаженою на олії цибулею.

Смачної Вам куті та веселого Різдва!


Культура регіону
 0 (Голосів: 0)

Повідомлення VitaK від Чет січня 05, 2012 | Перегляди 1695