Вітаємо, Alexa [Bot]

Наддністрянська Помпея

Наддністрянською Помпеєю археологи називають "Печеру Вертеба", яка знаходиться в Тернопільській області, Борщівського району, селі Більче-Золоте.

Загальна довжина печерських ходів становить 8 км. На відміну від інших печер Поділля, у Вертебі зовсім немає кристалів вторинного гіпсу. Стіни її гладкі і темні. Утім, окремі лабіринти печери є унікальними.Так, у лабіринті Кам'яна Соломка поверхня стелі повністю вкрита густими "заростями" трубчастих кальцитових сталактитів, що мають вигляд стерні довжиною 10-12 см.

Завдяки талановитому і невтомному краєзнавцю, спелеологу Михайлову Сохацькому тут створено чи не перший на планеті музей у печері. Це музей археології, трипільської культури та епохи палеоліту. Справа в тому, що за кількістю  і багатством знахідок предметів матеріальної культури різних епох, Вертеба не має рівних серед інших печер світу. У цій печері виявлено числені сліди перебування давньої людини. Археологи тут розкопали різні предмети матеріальної культури та поховання, які відносяться до палеоліту, неоліту і більш пізнього часу.

Немає сумнівів, що через декілька років, печера Вертеба стане відомою в усьому світі...


Печери, Тернопільщина
 0 (Голосів: 0)

Повідомлення marisa від П'ят березня 30, 2012 | Перегляди 469