Вітаємо, Alexa [Bot]

Медичний університет (центральний корпус)

Мабуть не знайдеться жодного мешканця і гостя Івано-Франківська, які б минаючи будівлю Медичного університету по вул. Галицька, 2 з захопленням не затримували погляд, хоча б на мить, на її архітектурі у неоренесансному стилі. Цегляний чотириповерховий будинок, у формі каре, з багатою ліпниною. Перший поверх рустований. Другий і третій поверхи відділені тягами, вікна першого поверху напівциркульні, інші - прямокутні, використані лучкові та прямі сандрики.

Проте мало хто пам'ятає що будинок не завше був центром медичного виховання, а спершу  мав стосунок до залізниць (1897 - 1905 рр. місто збудувало для дирекції колій імпозантну чотири поверхову кам'яницю, яку здало їй в оренду. Будівництво було проведено в неймовірно короткий термін - менше року. Архітектором кам'яниці був Ернест Баудіш). Пізніше тут розміщувався магістрат (1914 р.), адміністрація Станиславівського воєводства (1921-1935 рр.) і скарбнича палата (1935-1939 рр.).

За свою більш ніж сторічну історію доля будинку щонайменше двічі висіла на волосинці.

Після створення Медичного інституту в 1945 р. (тепер Медичний університет) будинок відданий під його головний корпус і до тепер є окрасою центральних вулиць міста.

Позаду будівлі Медичного університету затишний скверик, який розбавляє забудованість міста, дарує естетичне задоволення і відпочинок.

V-a


Івано-Франківськ, Архітектура
 5 (Голосів: 2)

Повідомлення VitaK від Сер жовтня 20, 2010 | Перегляди 3493