Вітаємо, Alexa [Bot]

Манява

У Маняві зберігся монастир - фортеця. Православний Манявський скит заснований 1606 року вихованцем Афонського монастиря, вихідцем з Тисмениці Й. Княгиницьким. У 1676 році скит знищили турки, але невдовзі він відродився.

У скиті в 1698 - 1705 роках українськими художниками під керівництвом І. Кондзелевича було створено шедевр українського сакрального живопису - Богородчанський іконостас. Зараз він перебуває у фондах Національного музею у Львові. Біля монастиря лежить Блаженний камінь із цілющим длжерелом, який вшановувася як святилище за язичницьких часів.

Зараз Манявський скит - діючий православний монастир - відреставровано, він оточений кам'яними стінами і вежами.

Під монастирем збереглося багато підземель, частину яких відкрито для відвідування туристами.

 

Село Манява відоме також своїм мальовничим водоспадом, який сягає заввишки 18 метрів. Відстань до пам'ятки становить близько трьох кілометрів від села, та шість кілометрів від монастиря, причому цю відстань доведеться долати пішки, але водоспад цього вартий - до нього веде мальовничий каньйон із каскадом дрібніших водоспадів.

 

[Івано - Франківськ та область. Стислий путівник. Науково - популярне видання. Федорів Олександр Яремович. Біблекс. Харків, 2008]


Монастирі, Манява (с), Богородчанський район
 4.67 (Голосів: 3)

Повідомлення admin від Вів лютого 09, 2010 | Перегляди 4397