Вітаємо, Alexa [Bot]

Подорожуємо провінцією

Літо… Чудова пора, яку більшість із нас чекає з нетерпінням. Адже це час довгоочікуваної відпустки. До речі, кожен проводить її по-різному. Для одних це - прекрасна нагода відвідати бабусю в сусідній області, водночас насититися чистим сільським повітрям й оздоровитись, для інших – період повної релаксації та зміни обстановки. Щодо останнього, то повнота цієї зміни залежить насамперед від повноти вашого гаманця (адже в час фінансової кризи він відчутно схуднув). Тим не менше, відпочити, а той просто приємно провести час, можна не тільки на курортах Туреччини, Єгипту, Хорватії і т.д., а й у нас, на території рідної неньки України (до речі, без сарказму). Ні, йдеться не про відпочинок у Криму чи на узбережжі Азовського моря. Мова піде про подорож теренами рідної області, а в кожного вона своя. Для мене, зокрема, це – Тернопільська.

Розгорнувши мапу Тернопільщини, ви віднайдете внизу маленьку точку, що позначає смт Коропець (Монастириський р-н). Це і є моє рідне село, де я зазвичай проводжу свою відпустку. Мабуть, хто із вас подумає, що тут цікавого проводити літо у селі, адже село воно і в Африці село. Можливо, тільки у нас воно не таке «піщане» і «пекуче».

Отож до уваги тих, хто все ж таки наважиться на подорож провінцією! Насамперед вам знадобляться нормальні шузи, бо якщо ви захочете побачити цікаві місця, то ходити доведеться чимало, а територія у нас горбиста (село розміщене у долині, яку оточують пагорби, покриті лісом). Крім того, не буде зайвим і намет, адже подорож може затягнутися, а оскільки автобус до села їздить тільки двічі на день, доведеться ночувати під відкритим небом. Романтика…
Розпочинати подорож Коропцем варто із цетру селища, де розміщена пам’ятка архітектури XIXст палац графа Бадені. Старожили розповідають, що колись це був справжній казковий палац, під куполом якого розміщувався величезний акваріум з екзотичними рибками. А навколо палацу був надзвичайно красивий парк, а також сад із різноманітними рідкісними деревами та квітами. Крім того, біля маєтку графа було озеро, де плавали лебеді. Однак з приходом радянської влади на наші терени все дуже змінилося: казковий палац почав перетворюватися на руїни. Можливо, я гіперболізую, однак після того, як совіти організували на території палацу школу-інтернат міжнародного значення, пам’ятка архітектури відтоді дуже змінилася. Вона зовні ще нагадує «палац», та всередині вся краса майже знищена. Неабиякого руйнування зазнав сад, а про озеро годі й казати. Тим не менше поціновувачі архітектури XIX ст віднайдуть для себе чимало цікавого.
Після оглядин маєтку графа Бадені помалу вирушаємо до старого польського костелу, що розміщений на невеликому пагорбі поблизу кладовища. До речі, радянська влада і над ним «попрацювала» - зробила шкільний спортзал. Та з приходом незалежності представники села польського походження (не без допомоги Польщі) зуміли відреставрувати храм. Крім костелу, в Коропці на вул. Шевченка (Перевіз) є греко-католицька церква (XVIIIст). Йдучи далі по вулиці Шевченка, зможете потрапити до річки Дністер. На поляні, поблизу ріки ви і намет зможете розкласти, і з друзями у футбол чи волейбол пограти, а то просто подуріти досхочу, я вже не говорю про загаряння чи плавання. І ще одне: якщо ваша компанія чималенька і ви запаслися надувними човнами, то ваша подорож стане ще приємнішою. Адже сплав Дністром  – це особливе задоволення, тим паче краєвиди там незабутні.
Ну що ж, приємної подорожі!
 

 

Капі Тошка

Зелений туризм, Тернопільщина
 5 (Голосів: 6)

Повідомлення VitaK від Сер квітня 21, 2010 | Перегляди 2810

гарно...
гарний стиль опису.. мені подобається...
Додано maky від  П'ят січня 29, 2010
Рамантіка...
Так і хочеться спакувати рюкзака, і податися в мандри...
Додано O__K від  Вів липня 20, 2010