Вітаємо, Alexa [Bot]

Синяк вихідного дня

       Гора Синяк 1665 м. є головною вершиною гірського масиву в Ґорґанах, який включає в себе також вершини Малий Ґорган, Хом'як, Гребля. В безпосередній близькості до масиву Синяка проходять залізниця  і автодорога, а на півдні розташовується гірськолижний курорт Буковель, що робить маршрут зручним для одноденних, неважких, прогулянок і походів вихідного дня. Мабуть, одним з найлегших виходів на Синяк є маршрут з Буковеля.

      Отож, стартуємо від автобусної зупинки в Буковелі, далі повз  VIP готелі, через центральну площу  йдемо до багаторівневого паркінгу, біля якого звертаємо направо і  вздовж кріселки наверх до г. Бульчиньоха. З Бульчиньохи, де знаходиться верхня станція гірськолижного витягу, на північ йде добра стежка, яка відводить нас  подалі від шуму і суєти міста внизу. Кілька повалених смерек, що перегороджують дорогу, пара стрімких підйомів і через приблизно 2 км ми на г.Томнатик. Вершина гори заростає лісом, але це не заважає милуватися чудовими краєвидами, особливо велично виглядає Довбушанка, яку звідси видно в профіль, цікавими є ракурси на Хом'як і Малий Ґорган. На півночі, внизу, лежить полонина Томнатик, над якою 300 метровою кам'янистою "стіною" нависає Синяк. Крута звивиста стежина швидко виводить нас на затишну (в міжсезоння) полонину, на якій є не стара, але вже досить запущена колиба, щедро розписана любителями прекрасного. З полонини, звернувши направо, можна зійти в Поляницю, але нам прямо наверх. Короткий відрізок через ліс і починаються кам'яні розсипи ґреґоти (цекоти, цокоти), схил помітно стрімкішає, але стежка звивається серпантином, йти яким одне задоволення. Ще трохи часу і вже майже біля самої вершини  перетинаємо стежку, що йде вздовж хребта і є частиною великого східно-карпатського туристичного шляху.

      Вершина Синяка являє собою досить розлоге плато, частково поросле заростями гірської сосни (жерепу). Найвищу точку визначити важко, колись її увінчував триангуляційний знак, від якого зараз лишилося тільки місце. Тому за найвищу точку сприймаємо немаленький тур, насипаний туристами. В гарну погоду з вершини відкриваються приголомшливі краєвиди. На півдні маємо Чорногору, в якій особливо виразні Петрос з Говерлою, Свидовець з Близницями, Чорні Полонини з Братківською, на заході – потужний масив Довбушанки, за яким на горизонті видніються найвищі вершини Ґорґан: Сивуля та Ігровець з Високою; на півночі довгим кам’янистим хребтом простягається Явірник, за яким невисокі хребти, а ще далі  рівнини Прикарпаття; на сході видніються лісисті вершини Запрутських Ґорґан .

       Намилувавшись краєвидами, ідемо траверсною стежкою вздовж хребта на схід в сторону Хом'яка. Зі сходу вершинне плато Синяка закінчується невеликою вершинкою, увінчаною численними турами, які трохи нагадують  мегалітичні дольмени в мініатюрі. З цієї точки  в повній красі відкривається симетричний конус Хом'яка, видно також  долину Женця, де можна розгледіти фазенду ексгаранта. Далі  стежка починає втрачати висоту. В кількох місцях доводиться пробиратися через жереп. Уже в зоні лісу маршрут промаркований волонтерами фундації "Карпатські стежки". Чітка промаркована стежка виводить на полонину Хом'яків, мега популярне серед туристів, перш за все матрацних, місце відпочинку. Звідси є кілька варіантів продовження походу: можна піднятися на Хом'як, спуститися до Водоспаду Гук чи Женецького лісництва, або зійти до траси Татарів - Поляниця. В долині можна зловити маршрутку або, якщо є купа  часу і приємна компанія, сісти в Татарові на раховоза і неспішно котитися домів.


Карпати
 5 (Голосів: 8)

Повідомлення rinskyj від Суб листопада 13, 2010 | Перегляди 3995

Верх
Пане, так на вершині Синяка Величезна купа Каменю посередині=)))
Додано Gulya від  Пон липня 25, 2011
Добродію, весь Синяк то величезна купа каменю! :)
Додано rinskyj від  Пон липня 25, 2011
не, ну ти загнув)))) там вск файно видно
http://vkontakte.ru/photo15433374_193051225?tag=9859655
Дивися, де прапо тирчитиь аж))) так шо там тур десьпівтора метри на верху=))))
Андрюша, ти ж знаєш)))
Додано Gulya від  Вів липня 26, 2011