Вітаємо, Alexa [Bot]

г. Говерла (2061 м)

 Гора Говерла (2061 м)

Говерла - найвища вершина Карпат Українських і всієї України (2061 м), знаходиться на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей на масиві Чорногора. Має конусоподібну форму. На схилах - форми плейстоценового зледеніння, каменепади. Бувають снігові лавини.

Прикарпатський край оповитий легендами, от і про найвищу гору України існує чимало, одна з них: що давним-давно хлопцеві на ім’я Прут, який ночував у карпатських лісах, приснилася красива дівчина із зеленими очима. Він довго шукав її, аж поки не почув чарівного співу. Прут підкрався і поцілував лісову красуню. Дівчина, яку звали Говерла, закохалася у юнака. Вони вечорами блукали по горах. Коли про це дізнався батько Говерли, гірський цар, він дуже розлютився і заборонив Говерлі ходити до людей. В розпачі дівчина прибігла до старої смереки – і та перетворила її на найвищу гору. Прут плакав за коханою, аж поки не став стрімкою річкою.

Інша легенда (мадярська) розповідає про те, що на високу безіменну гору першим вирішив піднятися барон Янош Нодь. Він хотів назвати її своїм ім’ям. Взявши з собою дужих слуг та коней, барон вирушив у похід. Дорогою слуги знемагали і падали. Гордого пана це сердило. Одного боягузливого слугу, який хотів повертатися назад, господар убив.

На вершині Янош Нодь опинився, коли посипав лапатий сніг. Частина людей, які прибули з ним, розбіглися. Гору вони почали називати Говерлою, що по-мадярськи означає снігова вершина.

На гору Говерлу найкраще підніматися зранку у сонячну погоду. Обов’язково потрібно мати спортивний одяг та зручне взуття.

У рюкзак треба покласти теплий светр або куртку, дощовик, ліхтарик, панамку, окуляри від сонця, сонцезахисний крем.

Якщо не падає дощ і немає туману, із турбази «Заросляк» на найвищу вершину можна підійматися і без гіда. Стежка на гору витоптана, на кожному кроці є вказівники. На вихідні на Говерлу масово сходять туристи.

Спускатися з Говерли можна витоптаними доріжками, якими ходять більшість туристів, або дорогою екстремалів – через водоспад. Якщо виберете останній варіант, похід у гори запам’ятаєте надовго. Дорогою вам доведеться стрибати по камінню, з’їжджати зі скал на м’якому місці, пробиратися через густі чагарники та іти по слизькій траві.

Усю красу цих місць можна побачити тільки тоді, коли стоїш на підкореній вершині. Перед очима розстеляється зелене море лісів, захоплює панорама гір. На сході видно вершину Піп Іван (Чорна гора), на півдні – Гуцульські і Трансильванські Альпи, на півночі – Горгани, а на заході – Полонинський хребет і його найвищу точку – гору Близницю (1883 метри).

На основі Інтернет версії газети «Високий Замок»


Карпати
 5 (Голосів: 1)

Повідомлення admin від Чет січня 21, 2010 | Перегляди 4679