Вітаємо, Alexa [Bot]

Червоноград (Червоногород, Червоне)

На Тернопільщині між селами Нирків і Нагіряни (Нагоряни) знаходиться урочище Червоне. Назва походить від червоного кольору камінної гори, яким оточене поселення. Цей колишній населений пункт наче просто зник.
З річки Джурин видніються  дві круглі оборонні вежі. Вони нагадують про колишнє місто Червоногород. Неподалік є руїни костелу Вознесіння Діви Марії (зараз сам костел в напівзруйнованому стані). Вважають, що місто занепало після руйнувань у 1538 році.
Сама стеля костелу повністю склеплена з каменю, у його підвалах знаходились залишені від давньої споруди підземні переходи, що ведуть в бік замкових веж. На подвір’ї костелу знаходилась надгробна плита, датована 1618 рокам, а під костелом були людські поховання. Тут також знаходиться найбільший на Поділлі водоспад Джурин, його висота – 16 м. Водоспад штучно утворено турецько –татарськими полчищами, які в 1620 році після перемоги польських і козацьких військ все руйнували на своєму шляху від м. Кам’янець-Подільського до м. Львова і м. Перемишля.
Справа в тому, що річка Джурин, колись була досить повноводна , робить у Червоногороді кілька кілометрову петлю, омиваючи своїми водами червоногородське поселення. Для того, щоб здобути цей замок , турками довелося перерубати кам’яний кряж і пустити води до повноводного Джурина на водоспад, звільнивши таким чином собі шлях до замку. Щоб потрапити до цих  руїн замку потрібно пройти через дитячий табір «Ромашка». Працівники табору і відпочиваючі привикли до  приїжджаючих туристів і з задоволенням проводять свої екскурсії.
Тут є ще один водоспад – Дівочі сльози, але мені не вистачило часу, щоб там побувати.
Мабуть все ж є щось тут містичне. Побувавши тут хоча б раз ви неодмінно  захочете  приїхати сюди ще і ще, і ще…

Урочища, Тернопільщина
 5 (Голосів: 3)

Повідомлення Світлана Чуприніна від Нед березня 11, 2012 | Перегляди 741

Надзвичайно красиве місце
Додано zorg від  Нед квітня 08, 2012