Вітаємо, Alexa [Bot]

Частина Золотої підкови - Свірж

До наших планів входило відвідати концерт у Свіржі, замок ж став для нас бонусом!

Розташований на південному-заході від Львова, на Золотій Підкові, в невеликому поселенні Свірж, ви знайдете замок, датований 16-17-тим століттям.  Перша історична згадка про Свірж, як місто, датується 1427.  Перша згадка про замок була в 1530 коли він належав знатному роду Свірзьких.  Сьогоднішній зовнішній вигляд замок набув з 17 століття коли належав графу О. Цетнеру, тоді граф значно його перебудував і зміцнив.

Замок вважався дуже захищеним, оточений непрохідними болотами (які, звичайно ж, не збереглися до наших днів...), ставками, і звичайно ж, ровом навколо замку. В 17-му столітті замок став свідком багатьох дій проти Козацьких загонів, Татарів і проти Турків.

Територія замку також включає невелику церкву, засновану в 15 столітті, наразі це церква епохи Ренесансу, збудована на місці старого дерев'яного костелу в 1541.

Ззовні структура замку здається міцною, і як мені сказали, були спроби відновлення частини інтер'єру, і був час коли замок приймав великі групи постояльців у 90-х роках. У внутрішньому дворі є великий колодязь, тай сам двір за площею чималий. Також у замку є ще один менший двір. Краєвиди долини, що відкриваються з верхнього поверху, просто захоплюють дух.

Якщо ви подорожуєте маршрутом Золотої підкови, то будьте певні, Свірзький замок вас не розчарує!

[Станом на серпень 2009-го, за вхід потрібно було заплатити символічну суму]


Замки, Львівщина
 5 (Голосів: 3)

Повідомлення emmygengler від Вів квітня 27, 2010 | Перегляди 974

Дійсно замок вартий уваги!
Цей замок не такий відомий як Пнівський, Олеський чи Золочівський замки, для мене він став відкриттям:-)
Свірж дійсно вартий того щоб зробити невеличкий гак дорогою до інших іменитих замків (не більше 10 км). Краєвид біля його території захопливий, саме через нього мені і кортіло його побачити. Замок і озеро в його підніжжя.
Сам замок досить гарно зберігся, хоча видно що в нього не так вкладають кошти для догляду, хоча б території, як в інші...
Але мабуть тим він і особливий, недоторканий і загадково-красивий.
Додано VitaK від  Нед травня 29, 2011
Давненько там не був, але якщо не помиляюсь, то саме там знімались радянські "Три мушкетери". Що ж до замку, то він, як і решта таких споруд на Україні, потребує ремонту і ретельного догляду...
Додано Tarik від  Пон травня 30, 2011